← Back to portfolio

Tekniken är varken god eller ond

Många av oss har med största sannolikhet stött på olika åsikter om vad den artificiella intelligensen kommer att göra med människan och den värld vi lever i. Vissa håller hårt i meningen om att AI endast kommer bidra till ondska och förödelse medan andra ser AI på samma sätt som upptäckten av ett nytt solsystem.

- Det är som att det finns två AI-läger, där den ena är för och den andra emot. Men egentligen borde man inte fokusera så mycket på att motbevisa varandras åsikter. Snarare bör man fokusera på vad en maskin ska göra och vad en människa ska göra, säger AI-fantasten Maria Idebro.

Marias fascination för AI började redan i flickrummet när hon nördade ner sig i olika typer av science fiction. Idag lyser fascinationen minst lika starkt som för flera år sedan, och hon menar på att det äntligen är nu som det börjar hända saker.

- Rent tekniskt har det funnits lösningar sedan 50-talet, men då fanns inte den kraftiga hårdvara som finns idag. Det fanns alltså inte möjlighet att kunna analysera de stora mängder data som går att göra nu.

Den generella och smala AI:n

Maria har bland annat skrivit många olika artiklar om AI-tekniken för IDG, föreläst och även byggt en egen chattbot, en bildigenkänningsmodell och en modell som kan generera allt ifrån inspirerande meddelanden till Star Wars-poesi beroende på vad den blir tränad på för texter.

Hon får ibland frågan om AI kommer att ta över alla jobb och utrota mänskligheten. Och visst borde vi se upp, men särskilt troligt att det skulle hända är det inte.

- Man brukar prata om två typer av AI – den smala och den mer generella. Där tanken med den generella är att den skulle kunna lära sig lite vad som helst - som vi människor. Det vanligaste idag är smal- AI – alltså AI som utifrån stora data kan lösa specifika problem och lära sig att bli bättre och bättre på att göra det.

Oavsett om det är smal eller generell AI så menar Maria att ansvaret för hur AI skapas ligger hos människan. För att se till så att AI:n inte skenar iväg är det därför viktigt att ha koll på vilken data AI:n tränas på, vilket mål den får att jobba mot och inte minst hur man ska kunna testa den. Man behöver också göra en ordentlig riskanalys.

Krävs ett större grepp om etiska riktlinjer

Sindhusha Marakani, som jobbar inom Advanced Analytics and Reporting hos oss, är enig med Maria när det kommer till vikten av att sätta upp etiska riktlinjer för AI-skapande.

- Det är som med allt annat i livet, det är viktigt att göra flera tester och sätta sig in i olika scenarier för att veta hur saker och ting fungerar. Inom AI kan man redan se att det krävs ett större grepp om etiska riktlinjer och då se till att vi tänker till en extra gång. Till exempel har man sett att en viss typ av rekryteringsrobot började lära sig att enbart rekrytera män. Om man verkligen hade testat roboten från början hade det inte blivit ett problem.

Med AI kommer även många juridiska frågor, exempelvis: vem tar ansvar för om en självkörande bil kör på en människa? Maria menar likt Sindhusha att AI innebär många utmaningar och är därför viktigt att tänka till en extra gång innan man skapar något förhastat.

- Teknik i sig är varken god eller ond, det är snarare upp till vem som använder den och hur den används. Att ställa sig frågan om hur man ska utveckla saker och ting är alltså viktigt. Ett exempel som jag ofta brukar ta upp är atombomben. I och med denna uppfinning finns det nu helt plötsligt otroliga krafter som ingen kanske riktigt tänkte igenom innan man skapade den tekniken.

AI bidrar till nytta både i samhället och privat

Att analysera och ta sitt ansvar innan man skapar diverse AI-lösningar tycker både Maria och Sindhusha är viktigt, där Sindhusha menar på att AI kan användas på två olika nivåer.

- Det kan gå åt två olika håll med AI, både i samhället men också på en mer personlig nivå. AI kan både organisera och räkna ut tunga administrativa uppgifter och hjälpa oss köra bilar. AI kan även föra med sig många bra saker till mig som privatperson. Ser jag till exempel en person som har på sig en tröja jag gillar kan jag fotografera den och få upp liknande alternativ på internet.

Den nya tekniken är alltså på uppgång och kommer att utvecklas samt användas inom fler områden, vilket gör det viktigt att alla tar sitt ansvar men även att vi redan nu börjar sätta generella riktlinjer för hur AI ska användas.

- Med ordentliga riktlinjer och ansvarstagande, kan jag lova er att mördarrobotarna som ska ta över våra jobb är långt här ifrån, avslutar Maria.