← Back to portfolio

Tänk dig en utvecklare som älskar att förstå människor

Hur det kommer sig att Max Söderquist valde en karriär inom programmering och utveckling är ganska solklar. Han har länge intresserat sig för psykologi och beteendevetenskap där intresset har grundat sig i att vilja förstå människor.

- Jag är analytiskt lagd och har länge intresserat mig för människor, vilket kanske på rak arm känns som två skilda intressen. Men i plugget visade det sig att den analytiska förmågan är användbar i att försöka förstå system och komma på lösningar. Så indirekt kan jag genom mitt jobb analysera hur människor beter sig och sedan implementera det i system.

Max har tillbringat de senaste två åren med att jobba som utvecklare hos oss, där han började sin karriär som trainee. Enligt honom själv har det varit en fantastisk resa eftersom det gav honom chansen till att lära känna nya personer, som inte jobbar med exakt samma saker som han gör, men där många har samma intressen.

- Jag har varit på EVRY nu i två år och har lärt känna många andra via traineeprogrammet. Det var en väldigt rolig resa att vara trainee – där min vardag kunde gå från att löda och programmera robotar till att lära mig koda i olika program.

Vrider och vänder på problem utan att tröttna

Hans resa som trainee må vara över, men hans resa som utvecklare har bara börjat. Idag är hans ansvar att ta hand om olika system, samt vidareutveckla eller till och med utveckla helt nya system.

- Min avdelning jobbar mycket med hantering av stora volymer av dokument såsom fakturor och digitala brev. De system jag ansvarar för hjälper till att hantera, sortera och skicka dem vidare, vilket betyder att det är jag som behöver fixa buggar om ett system inte fungerar. Jag fastnar lätt i detaljer, och det har visat sig vara en bra egenskap att kunna sitta i tre dagar och vrida på ett och samma problem utan att tröttna.

Och det är bra att han inte tröttnar! Det område Max jobbar inom fyller en viktig samhällsfunktion som alla myndigheter, företag och privatpersoner är beroende av. Som utvecklare har Max ett stort ansvar att få det dolda maskineriet att fungera så smidigt och problemfritt som möjligt.

Framtiden som utvecklare

Framtidsbilden för utvecklare är enligt Max både positiv och negativ. Programmering är en viktig del i digitaliseringen och kommer fortsätta att finnas men kanske på andra sätt.

- Jag tror att ju mer världen digitaliseras desto större blir behovet av utvecklare. Sen så tror jag att det är ett yrke som till stor del, till slut, kan automatiseras. Det vi gör är att vi översätter affärsprocesser till logik och matar in dem, och jag tror att det i framtiden kommer bli enklare att översätta naturligt språk till kod, och då kommer alla att kunna programmera.