← Back to portfolio

Läsplattan förändrade vardagen totalt

- Det tog oss tre år, säger Peter Graf, VD för vårdbolaget Tiohundra och ordförande i Forum för Health Policy.

Peter pratar om det som är ett av tidernas största samtalsämnen - digital transformation. Många tycker det är svårt att komma igång med den digitala resan, men hos Peter på Tiohundra har den varit igång sen länge.

- På alla våra äldreboenden har vi börjat använda läsplattor istället för papper och penna. Processen tog oss tre år men i och med detta har patientsäkerheten ökat, personalen är tryggare med rutiner, när man vet att alla klienter har fått det de behöver för dagen. Även anhöriga känner sig lugnare eftersom medicindosering och aktiviteter smidigt går att följa upp.

Öppen dialog, transparens och tydlighet

Peter och hans ledningsgrupp förbereder sin personal på den digitala omställningen genom att lyfta fram goda exempel och prata mycket om förändringen. Enligt Peter är några av de viktigaste framgångsfaktorerna för en lyckad digital implementering att hålla en öppen dialog, vara transparent och att vara tydlig.

- Det är viktigt att förklara varför vi gör det här. Medarbetare vill ha mer information och patienter vill vara mer delaktiga i sin egen vård. Att digitalisera sin verksamhet kommer att ge enbart positiva effekter eftersom informationsdelning blir väldigt mycket lättare.

One size doesn’t fit all

Även om digitaliseringen resulterar i fler fördelar är det viktigt att ha i åtanke att ”One size doesn’t fit all” och enligt Peter duger det inte längre att bara servera ”en maträtt”.

- Vi måste kunna erbjuda alternativ. Alla ska ha möjlighet att få informationen digitalt - gamla som unga. Det går till exempel inte att ta bort alla kassor i mataffärer eftersom det alltid kommer finnas några som inte vill handla i snabbkassan. Samma sak gäller i sjukvården. De som vill göra på det traditionella sättet ska kunna göra det även fortsättningsvis.

Tre konkreta tips från Karin Schreil, Sverige-VD på EVRY, om vad man går miste om ifall man inte digitaliserar sin verksamhet:

1. Allt handlar om kunden.

Genom digitala lösningar för customer experience så ger du dem bättre service och kan hantera värdefull information. Du kan rikta dina erbjudanden och bli mer relevant med ökad precision och bättre kvalité. Du kan helt enkelt erbjuda dem det de behöver, när de behöver det, där de behöver det. Det är en solklar digital fördel som ingen verksamhet bör missa.

2. Vem strävar inte efter en smidigare arbetsvardag?

I det interna arbetslivet kan du tack vare digitala hjälpmedel fokusera på det som skapar värde och som hjälper oss att utvecklas, som individer och organisation. På så sätt slipper du ägna dig åt onödiga tidstjuvar och kan istället blomstra i arbetsuppgiften. Se de digitala fördelarna som en service till alla anställda!

3. Digitala lösningars bidrag.

Det kanske inte är någonting som du i vanliga fall kopplar direkt till arbetslivet, men med digitala lösningar kan du bidra till en bättre värld både idag och imorgon. Genom digitala hjälpmedel kan du skapa trygga levnadsförhållanden, minska miljöpåverkan och ge stöd för utbildning och utveckling. En sådan typ av hållbarhet vinner alla på, oavsett var i världen du befinner dig.