← Back to portfolio

"Ingenjörer påverkar dagligen människors liv och världen i stort"

Då Malin Sundbäck skulle söka sitt allra första jobb, var hon en nykläckt ingenjör som inte visste vad hon ville jobba med, eller var hon skulle ta vägen.

Nu är hon en av våra duktiga ingenjörer som jobbar med problemlösning och effektivisering av arbetssätt hos kunder.

- Det låter som en klyscha, men jag sökte mig till företaget just för att det finns så många möjligheter – både när det kommer till arbetsuppgifter och var du vill jobba. Dessutom var det också lockande att kasta sig in i en mansdominerad bransch för att påverka normen, säger Malin.

Både hon och kollegan Sindhusha Marakani, menar att ingenjörsyrket är både roligt, utmanande och kommer med många möjligheter.

- Jag är datortekniker och tänk bara på hur säker och enkel världen börjar bli i och med den tekniska utvecklingen. Att bara titta på den påverkan ingenjörer har i människors liv och för världen i stort, har inspirerat mig, säger Sindhusha.

Hur får vi kvinnor att välja ingenjörsyrket?

Som ingenjör går det att göra mycket – allt från att bygga nytänkande produkter till att komma fram till smarta och hållbara lösningar för att exempelvis vända den rådande klimatkrisen.

Bredden på yrket är alltså stor med ett flertal inriktningarna att välja på.

Men i utbildningssalarna på ingenjörsprogrammen är det ändå väldigt få kvinnor. Det är endast 25–30 procent kvinnor som söker sig till olika ingenjörsutbildningar runt om i landet, visar siffror från SVT.

Att därför attrahera fler kvinnor till ingenjörsyrket är en utmaning som vi alla måste ta på allvar.

- Vikten av teknik ökar hela tiden då världen blir mer och mer komplex. Och då vill vi använda alla krafter för att bygga den nya världen som vi behöver. Och det är just därför vi gärna vill öka andelen kvinnor också. Vi behöver alla krafter vi kan komma åt, sa Tuula Teeri, VD Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin till tv-kanalen SVT, denna veckan.

Många tjejer har oftast höga ambitioner – vill gärna rädda världen eller arbeta med hållbarhet, vilket är precis vad som behöver kommuniceras att ingenjörer kan göra, menar hon.

Innan 2028 ska hälften på företaget vara kvinnor

Malin och Sindhusha vill gärna ha fler kvinnliga kollegor. I hela Norden är det idag 31,2 procent kvinnor som arbetar på företaget och fler ska vi bli. Målet är att få in 50 procent kvinnor på alla olika nivåer och positioner innan 2028.

- Om vi kan upplysa tjejer om att ingenjörsyrket inte är så läskigt som det verkar, bara genom att visa att allt som krävs är logiskt tänkande, vilket alla klarar av, tror jag att vi kommer kunna attrahera fler tjejer till ingenjörsyrket. Allt handlar om ett ord - nämligen medvetenhet, säger Sindhusha.

Hon valde själv att bli ingenjör för att hon gillade att bygga saker. Som liten drömde hon om att bygga sin egen husrobot. I dag jobbar hon med att hitta mönster och samband i data som hon sedan sammanställer och genererar till kunder.

Ingenjörsyrket är på så sätt väldigt mycket mer än matte och fysik.

- I och med att ingenjörsutbildningen håller många dörrar öppna, var det en bidragande faktor till att jag sökte utbildningen. Och med de arbetsuppgifter jag har idag vill jag gärna se att jag hjälper till att göra världen bättre, säger Malin.