← Back to portfolio

Deras utbildningar tog dem någon annanstans än förväntat

Alla vet inte med säkerhet vad de skulle vilja utbilda sig inom. Är du möjligen en av de som ännu inte riktigt vet vad du vill plugga eller står du och väger mellan några olika utbildningar? Då kanske Rikard, Katrine och Andreas kan hjälpa dig!

Val av utbildning är i många fall svårt att fatta ett beslut kring och de frågor som dyker upp under ansökningsperioden är ofta många. Finns det jobbmöjligheter efter utbildningen? Kommer jag att klara utbildningen eller är den alldeles för svår för mig? Vad tycker jag egentligen är roligt och vad skulle jag vilja jobba med i framtiden?

Var bara lugn! Vi kanske inte har svar på alla dina frågor men en sak vet vi – oavsett vad du väljer att plugga kommer du att ha många alternativ, där tech-branschen med största sannolikhet är ett av dem.

Olika karriärval men en sak gemensamt – Tech

Rikard Swahn, Business Consultant, Katrine Skrede, Project Manager och Andreas Helde, Chief Consultant, har alla tre gått vitt åtskilda utbildningar men jobbar idag inom samma bransch - tech-branschen. Rikard har en civilingenjörsexamen i Design- och Produktframtagning, Katrine är i grunden fysioterapeut och har en master i folkhälsovetenskap, och Andreas har en civilingenjörsexamen i fysik och matematik. Trots deras olika utbildningar och arbetsuppgifter har de en sak gemensamt – ingen visste att de efter sina studier skulle hamna i den bransch de befinner sig i idag.

- Jag hade aldrig trott att jag skulle jobba med det jag gör idag, men nu känns det ganska naturligt. Jag trivs i forum där jag lär mig så mycket som möjligt och när jag hamnade här var det för att jag ville lära mig mer om molnlösningar, säger Rikard.

Även Andreas och Katrine känner tacksamhet över var deras utbildningar har tagit dem.

- Jag är väldigt glad över att kunna arbeta med artificiell intelligens, vilket inte hade varit lika lätt utan min matematikutbildning. AI är just nu helt klart en central del i den tekniska utvecklingen, och att ha hamnat på ett jobb där jag får vara en del av den känns verkligen stort, säger Andreas.

Katrine fortsätter:
- Jag har alltid varit intresserad av teknik, så kanske har jag undermedvetet hamnat där jag är idag – vilket jag såklart är väldigt glad för.

Tekniken finns i större utsträckning än vi tror

I och med att tekniken är i en ständig utveckling blir det tydligt att fler branscher måste hänga på trenden till att bli mer digitala och på så sätt anamma tekniken. Katrine som alltid har arbetat med människor inom hälsosektorn ser hur teknikens utveckling har förbättrat livssituationen för många. Hon menar att de mest spännande jobben är att ta reda på hur man arbetar för att utjämna social ojämlikhet – vilket tekniken kan hjälpa till med.

- För att kunna möta morgondagens hälsoutmaningar måste vi börja tänka nytt och innovativt, vilket var en av de första sakerna jag lärde mig som nyutexaminerad. Därför är det av stor vikt att vi måste börja tro på att tekniken både kan och bör ingå i lösningen, säger hon.

Rikard och Andreas har inom sina arbetsområden liknande samhällsutmaningar som Katrine, där tekniken kommer att vara en viktig del till att lösa problemen. Båda två vill uppmana fler till att inte tänka allt för mycket när det kommer till vilken utbildning man ska välja – det kommer nämligen att lösa sig med tiden.

- Jag var ganska skoltrött och visste inte riktigt vad jag ville jobba med. Såhär i efterhand är jag extremt tacksam för att jag kämpade mig igenom mina eftergymnasiala skolår, eftersom jag idag jobbar inom en utmanande och framåtblickande disciplin – artificiell intelligens, säger Andreas.

Rikard hade efter gymnasiet ingen teknisk utbildning men var nyfiken på vad teknologer gjorde. Därför började han på Kungliga Tekniska Högskolans Öppen Ingång och valde sedan sitt program efter att ha provat brett.

- Jag tycker det är en bra väg att gå om man är osäker på vad man vill hålla på med, men annars är mitt bästa tips att gå på magkänsla. Gör det du tycker är roligt för det är faktiskt det som betyder och kan förändra mest i slutändan, säger Rikard.