← Back to portfolio

Alfred Wahlforss utvecklar en app för att hjälpa sin mamma – får ta idén vidare till London

Studenten Alfred Wahlforss blev vinnare av Årets Digitala Talang 2019. Med hans idé om en app kallad SleepLab, imponerade han stort på tävlingens jury. Idén om appen växte fram redan 2018 när hans mamma under en längre period hade känt sig väldigt trött.

- Min mamma kände sig trött under en längre period. Läkarna skrev ut sömntabletter vilket inte alls hjälpte. Tillslut gjorde hon en egen undersökning på webben och upptäckte att sömnapné kunde vara boven - och det visade sig att hon faktiskt hade grov sömnapné.

Under en längre period kände sig Alfred väldigt arg och maktlös då hans mamma gång på gång hade blivit feldiagnostiserad av flera olika läkare. När ilskan till slut lade sig tog sig istället en annan känsla form – nyfikenhet. Vetgirige Alfred började grotta ner sig i sjukdomen, och efter närmare efterforskning upptäckte han till sin stora förvåning att hans mamma inte var ensam om sin historia.

- Det visar sig att över 500 000 svenskar lider av sömnapné och endast 20% av dem vet om att de har sjukdomen. Det är alltså en halv miljon svenskar som går runt och känner sig trötta!

Idén om en enkel teknik

Efter uppvaknandet av hur många i Sverige som lider av sömnapné började Alfred fila på det som blev det vinnande konceptet i Årets Digitala Talang. Idén grundar sig i att med en app kunna diagnostisera sömnapné genom att analysera snarkningar och puls med hjälp av maskininlärning.

- Dagens metoder för att upptäcka sjukdomen är väldigt dyra och komplicerade och anledningen till att så få är diagnostiserade är just avsaknaden av information och kostnaden av diagnosen. Genom min teknik kommer alla kunna testa sig för sömnapné, både enkelt och smärtfritt, via sin telefon.

Alfreds förhoppningar om att kunna hjälpa människor med sömnapné är stora.

- Bara tanken på att appen skulle kunna ge en halv miljon svenskar svar på om de lider av sömnapné känns riktigt bra! Jag tycker att alla ska ha rätt till ett fungerande liv och att vara med och hjälpa människor som har det svårt med en lättillgänglig app är grymt.

Får ta sin idé vidare

Idag läser Alfred en dubbelkandidat – Industriell Ekonomi på KTH och Praktisk Filosofi på Stockholms Universitet. Första gången han kom i kontakt med Årets Digitala Talang var när han började studera för några år sedan.

- Årets Digitala Talang är grymt! Studenter saknar ofta en plattform trots att de har många idéer och genom denna tävling får man både kredibilitet och spridning.

Att ha blivit utsedd till Årets Digitala Talang 2019 är han väldigt stolt över och tycker att det ska bli roligt att fortsätta utveckla sin idé.

- Det är fantastiskt att EVRY vill uppmärksamma problemet med sömnapné och jag längtar till att förfina konceptet på STRATEGIC DESIGN LAB i London.

Juryns motivering:
"Att se en lösning på ett stort men svårdiagnostiserat problem, i en tid när allt snurrar allt snabbare och där hälsans roll i det stora pusslet blir allt viktigare, visar vinnaren förståelse för förutsättningarna."

"Med initierade samtal, samarbeten och teknisk innovation tar vinnaren ett nytt grepp om situationen."

"Vi är imponerande av vad vi fått ta del av och är helt övertygade om att konceptet kommer att ge många människor den hjälp de faktiskt behöver, och att det dessutom går fortare och blir effektivare för samhället i stort."

"Sådana här lösningar vill vi se mer av. Hatten av för Alfred Wahlforss och "SleepLab" som är Årets Digitala Talang."